5 enkla steg för avkalkning av kaffebryggare
Ett gott kaffe beror inte bara på rostningen, kaffebönorna och vattenkvalitén. Allt det är förgäves om din kaffebryggare inte är ren och fräsch. Att rengöra bryggaren är ofta något som hamnar långt ner på prioriteringslistan. Oftast är vi så sugna på kaffe att vi absolut inte kan vänta tills efter en avkalkning. Är du en som verkligen vill ha ditt kaffe perfekt och kanske äger en Moccamaster, då vet du att gott kaffe är värt att vänta på. Läs nu på om hur du enkelt kan kalka av kaffebryggare som till exempel en moccamasterbryggare.
Kalka av kaffebryggare borde ha högre prioritet
Det är faktiskt så pass stor skillnad på smaken att avkalkning borde vara högt upp på din att-göra-lista om du vill avnjuta godare kaffe. En gång i månaden är en rekommendation som alla kaffeälskare borde ta sig tid för. Det gäller även dig som använder en perkulator för att brygga kaffe.
Det finns färdiga medel för avkalkning av kaffebryggare att köpa. De kostar kring 50 kr, men vi har dammat av några gamla husmorsknep som funkar minst lika bra. Man kan använda sig av vanlig ättika eller citronsyra istället. Förutom att det då bara kostar 3-5 kr per avkalkning så är det dessutom miljövänligare.
Ättika eller citronsyra, blandat i vatten
är bra för avkalkning av kaffebryggare.
Avkalkning med ättika
Det här behöver du:
- 1 dl 24% ättika (alt. 2 dl ättiksprit 12%)
- 6 dl ljummet vatten
Samma blandning kan också användas för att avkalka vattenkokare.
Gör så här för att kalka ur kaffebryggaren:
- Blanda ättikan med vattnet.
- Häll ner blandningen i kaffebryggarens vattenbehållare och starta bryggningsprogrammet.
- Stoppa programmet när hälften av avkalkningsmedlet runnit igenom och vänta i 15 min.
- Starta bryggaren igen och låt resten av vätskan rinna igenom.
- Kör sedan nya bryggningar med helt rent vattten, 3-4 ggr för att få bort ättikan helt.
Avkalkning med citronsyra
Om du inte vill använda eller har ättika kan du byta ut den mot citronsyra. Det fungerar också bra som avkalkningsmedel. Citronsyra finns också att köpa i vanliga mataffärer. Leta i närheten av kryddorna där det brukar finnas i små påsar.
Häll ner 2-3 tsk av citronsyran i 6 dl ljummet vatten och rör om tills det löst sig helt. Kør sedan punkt 2-5 på samma sätt som för ättiksprogrammet ovanför.
Varför bildas det kalkavlagringar i bryggaren?
Vatten som innehåller mycket kalcium eller magnesium kallas för hårt vatten. Kalkrika områden (Uppsala, Öland, Gotland, Skåne) har vatten med höga halter av kalcium. Det är inte farligt på något sätt att dricka det, men det kan ge problem med mycket avlagringar i till exempel kaffemaskiner, diskmaskiner och andra hushållsapparater där man använder vatten.
När hårt vatten hettas upp faller kalciumet ut och det bildas kalkavlagringar på insidan av kärlet. Det är därför vanligt att man ser det i just vattenkokare, kaffebryggare och maskiner som tassimo där vatten kokas.
Hur gör man avkalkning av espressomaskin?
Eftersom kaffemaskiner för espresso kan vara så olika uppbyggda finns det ingen allmän metod för avkalkning som funkar på alla. En del maskiner har många löstagbara delar som kan diskas medan andra kräver att man följer speciella rengöringsprogram.
Vårt bästa tips är därför att helt enkelt följa manualen som följde med din espressomaskin. Tänk på och notera att rengöring och avkalkning kan vara två olika program du kör på din maskin. Rengöringsprogram är något man kanske kör ett par gånger i månaden medan avkalkningsprogram endast behövs 1-2 gånger per år.
Varje tillverkare av espressomaskin eller andra kaffemaskiner brukar rekommendera deras eget avkalkningsmedel som kan vara i form av tabletter, kapslar eller flytande som blandas ner i vattenbehållaren. Det finns även universella avkalkningsmedel som Haneströms Descaler och som ska fungera på alla typer av varmvattenmaskiner.