Koffeinfritt kaffe

Välj koffeinfritt kaffe om du upplever att koffeinet påverkar dig negativt. Många väljer att dricka kaffe dagligen för att det innehåller uppiggande koffein. För mycket koffein sent på dagen kan däremot försämra sömnen och göra att du får svårare att somna. Koffeinfritt kaffe (decaf) kan då vara lösningen om du ändå vill avnjuta smaken av kaffe efter middagen.

Populärt inom koffeinfritt kaffe

  • Starbucks Decaf Espresso Roast

    Starbucks Decaf Espresso Roast
    Köp hem Starbucks hela bönor som gjort koffeinfria. En förpackning är på 227 gram.
  • Nescafe Classic Decaf (avkoffeinerad) 200 g

    Nescafe Classic Decaf (avkoffeinerad) 200 g
    Fint och lättlösligt kaffe från utvalda rostade kaffebönor. Aromatisk avkoffeinerat kaffe för frappé med mera.
  • Koffeinfri rackare | Koffeinfritt specialkaffe i världsklass - Bryggmalet

    Koffeinfri rackare | Koffeinfritt specialkaffe i världsklass - Bryggmalet
     Hela bönor/Malet kaffe 250 g Älskar du kaffe men skulle gärna slippa koffeinkicken? Grattis, du har blivit bönhörd. Äntligen kan vi inkludera fler i vår kaffegemenskap. Den koffeinkänsliga ges en ny chans att vara med och den inbitna bönnörden kan förlänga sitt kaffedygn med en kvällskopp utan att riskera nattsömnen. Koffeinfri rackare är ett kaffe där koffeinet med naturliga metoder reducerats till ett minimum. Men all smak finns kvar. Får det lov att vara en Koffeinfri rackare?Kaffet är gott i alla tänkbara bryggmetoder (inklusive espresso), alla tider på dygnet. Innehåll: 100 procent spårbart specialkaffe vars ursprung varierar över säsong. Nuvarande skörd:Regionen Nariño i Colombia, producerat av Cooperativa de Cafés, especiales de Nariño.Varietet: Caturra, CastilloSkörd: Hela året. Process: fermenterat i vattenbad och sedan soltorkat. Odlingshöjd: 1 550-1 650 meter över havet.Inköpt och rostat av Gringo Nordic Coffee Roasters, för Kaffemissionären.  Beyond the beans - historien bakom kaffet i din kopp​Jag har märkt att koffeinfritt kaffe väcker känslor! En del blir själaglada när de får höra att det finns ett koffeinfritt kaffe som jag går i god för är lika gott som "vanligt kaffe". Andra har så trista upplevelser av att ha provat olika koffeinfria kaffen att de har gett upp och är bergsäkra på att det är fullkomligt osannolikt att det skulle kunna smaka bra. En tredje kategori ser ingen poäng med att dricka koffeinfritt eftersom de kan sova som ett barn oavsett hur sent på dygnet och hur mycket kaffe de dricker. Oavsett vad, så är jag själaglad över att få möjligheten att förmedla denna pärla. Rosteriet köper in de bästa koffeinfria bönorna som finns i säsong och strävar efter att rosta det så en medelfyllig karaktär med viss sötma framhävs. Just nu kommer kaffet från regionen Huila i Colombia. Tillsammans har många gårdar gått ihop och skapat en skörd som fått 84-85 poäng i ett smaktest från 1-100. Det betyder att kaffet när upp i "specialkaffe"-nivå vilket är ytterst sällsynt för koffeinfria kaffen. Det gör att bönorna skiljer sig från kanske så mycket som 99 procent av världens övriga koffeinfria kaffen, både genom sin höga kvalitet och i fråga om transparens och spårbarhet. Så, hur går det egentligen till att skapa koffeinfritt kaffe? Det finns olika sätt, gemensamt för dem alla är att det handlar om att reducera och avlägsna det koffein som redan finns. Några redan från början koffeinfria bönor, växer helt enkelt inte på träd.I metoden som används till Koffeinfri rackare badas det så kallade råkaffet tillsammans med naturlig, komprimerad koldioxid. Koldioxiden binder sedan koffeinet och när kaffet filtreras så skiljs bönorna från sitt koffein. Smaken i kaffebönorna stannar dock kvar i hela processen, till skillnad från i en del andra metoder där även smaken följer med bort och sedan måste återinföras i bönorna.  Det ska sägas direkt, jag förstår nätt och jämt hur det går till i teorin. Men som de beskriver det med egna ord på rosteriet: "Genom denna naturliga metod så behålls den goda smaken i kaffet, vilket är en av skälen till att vi tror att det är framtidens metod för att ta fram koffeinfritt kaffe." Kaffet gott,Allt gott/Viktor
  • Malet koffeinfritt kaffe Charles Liégeois Mano Mano Discret Déca, 250 g

    Malet koffeinfritt kaffe Charles Liégeois Mano Mano Discret Déca, 250 g
    Detta organiska malda kaffet från Peru kännetecknas av en intensiv och unik doft. I den färdiga kaffedrycken framträder subtila toner av kryddor och rostad havre. Koffeinfritt: koffeinet har tagits bort med den naturliga CO2-metoden.  Ingredienser: malet rostat ekologiskt* koffeinfritt kaffe.*Odlat på ekologiska gårdar: certifierat i enlighet med BE-BIO-01.Förvaringsvillkor: förvara torrt och svalt.

Fler tips på koffeinfritt kaffe

  • Koffeinfri rackare | Koffeinfritt specialkaffe i världsklass - Hela bönor

    Koffeinfri rackare | Koffeinfritt specialkaffe i världsklass - Hela bönor
      Hela bönor/Malet kaffe 250 g  Älskar du kaffe men skulle gärna slippa koffeinkicken? Grattis, du har blivit bönhörd. Äntligen kan vi inkludera fler i vår kaffegemenskap. Den koffeinkänsliga ges en ny chans att vara med och den inbitna bönnörden kan förlänga sitt kaffedygn med en kvällskopp utan att riskera nattsömnen. Koffeinfri rackare är ett kaffe där koffeinet med naturliga metoder reducerats till ett minimum. Men all smak finns kvar. Får det lov att vara en Koffeinfri rackare? Kaffet är gott i alla tänkbara bryggmetoder (inklusive espresso), alla tider på dygnet.  Innehåll: 100 procent spårbart specialkaffe vars ursprung varierar över säsong.  Nuvarande skörd: Regionen Nariño i Colombia, producerat av Cooperativa de Cafés, especiales de Nariño. Varietet: Caturra, Castillo Skörd: Hela året.  Process: fermenterat i vattenbad och sedan soltorkat.  Odlingshöjd: 1 550-1 650 meter över havet. Inköpt och rostat av Gringo Nordic Coffee Roasters, för Kaffemissionären.    Beyond the beans - historien bakom kaffet i din kopp​ Jag har märkt att koffeinfritt kaffe väcker känslor! En del blir själaglada när de får höra att det finns ett koffeinfritt kaffe som jag går i god för är lika gott som "vanligt kaffe". Andra har så trista upplevelser av att ha provat olika koffeinfria kaffen att de har gett upp och är bergsäkra på att det är fullkomligt osannolikt att det skulle kunna smaka bra. En tredje kategori ser ingen poäng med att dricka koffeinfritt eftersom de kan sova som ett barn oavsett hur sent på dygnet och hur mycket kaffe de dricker. Oavsett vad, så är jag själaglad över att få möjligheten att förmedla denna pärla. Rosteriet köper in de bästa koffeinfria bönorna som finns i säsong och strävar efter att rosta det så en medelfyllig karaktär med viss sötma framhävs.  Just nu kommer kaffet från regionen Huila i Colombia. Tillsammans har många gårdar gått ihop och skapat en skörd som fått 84-85 poäng i ett smaktest från 1-100. Det betyder att kaffet när upp i "specialkaffe"-nivå vilket är ytterst sällsynt för koffeinfria kaffen. Det gör att bönorna skiljer sig från kanske så mycket som 99 procent av världens övriga koffeinfria kaffen, både genom sin höga kvalitet och i fråga om transparens och spårbarhet.  Så, hur går det egentligen till att skapa koffeinfritt kaffe? Det finns olika sätt, gemensamt för dem alla är att det handlar om att reducera och avlägsna det koffein som redan finns. Några redan från början koffeinfria bönor, växer helt enkelt inte på träd. I metoden som används till Koffeinfri rackare badas det så kallade råkaffet tillsammans med naturlig, komprimerad koldioxid. Koldioxiden binder sedan koffeinet och när kaffet filtreras så skiljs bönorna från sitt koffein. Smaken i kaffebönorna stannar dock kvar i hela processen, till skillnad från i en del andra metoder där även smaken följer med bort och sedan måste återinföras i bönorna.  Det ska sägas direkt, jag förstår nätt och jämt hur det går till i teorin. Men som de beskriver det med egna ord på rosteriet: "Genom denna naturliga metod så behålls den goda smaken i kaffet, vilket är en av skälen till att vi tror att det är framtidens metod för att ta fram koffeinfritt kaffe."   Kaffet gott, Allt gott /Viktor

Så kan koffeinfria kaffet framställas

En vanlig metod för att framställa koffeinfritt kaffe är extraktion och filtrering. Koffein och vatten dras ut ur kaffebönan och filtreras genom ett filter där koffeinmolekylerna fastnar. Vattnet får sedan återabsorberas till bönan för att smaken ska återställas.

Koffeinfritt kaffe är inte helt fritt från koffein

Egentligen är termen koffeinfritt missvisande för mätningar visar att det inte finns några kaffesorter som är helt fria från koffein. Olika studier visar på varierande mängd från 3 mg till 32 mg per kaffekopp. Det kan jämföras med en vanlig kopp som kan innehåller kring 80 mg.

Koffeinfritt kaffe finns att köpa i olika varianter som snabbkaffe eller bryggkaffe. Hela kaffebönor utan koffein finns inte att köpa eftersom det är på det malda kaffet man applicerar koffeinextraheringen.

Var köper man koffeinfritt kaffe?

Utbudet är långt ifrån stort och kan vara svårt att hitta i din närmaste matbutik även om Coop, ICA och Willys oftast har någon sorts koffeinfritt kaffe.

Ett tips är också att kolla hos hälsokostbutiker eller apotek som ibland lagerför denna typ av kaffedryck.