Kaffets Historia: Då kom det till Sverige
Kaffebönor skördas från träd som härstammar från Caffa, ett område i Etiopien (Afrika). Legenden säger att en herde vid namn Kaldi ska ha sett sina får bli helt spattiga och superpigga efter att ha mumsat i sig bären från ett träd. Han smakade själv på de och kände sig också väldigt pigg!
Nyheten om de uppiggande kaffebären spred sig fort till närliggande områden. På den arabiska halvön blev det snabbt populärt att blanda malda bär med fett och ha med sig på långa vandringar.
Så spreds kaffe in till och vidare i Europa till Sverige.
Runt 1200-talet började man rosta kaffebönorna från trädets frukter. Det satte fart på spridningen av kaffe som dryck. Då gick det från att vara något religiöst till att bli en dryck alla ville ha.
Till Europa kommer kaffedrycken först i början på 1600-talet. Det invandrar från Turkiet men först efter påvens godkännande blev det en dryck tillgänglig för italienarna och det kristna samfundet.
Under 1600-talet öppnas kaffehus i många av Europas huvudstäder. England, Frankrike och Österrike var länder där det fick stort genomslag. I Österrikes huvudstad Wien började man för första gången sätta socker och mjölk i kaffet.
Då kom kaffet till Sverige
Till Sverige kom kaffedrycken första gången 1685 och det började därefter att säljas på apotek. Kung Karl XII hade varit mycket i Turkiet och det sägs att han förbrukade cirka tre kilo kaffe om dagen.
Under 1800-talet blir kaffet så populärt i Sverige att landets bönder vill bannlysa drycken då den konkurrerade ut brännvin till vilken de odlade råvaror. Bönderna lyckades faktiskt i flera omgångar att förbjuda kaffet men dryckens efterfrågan var så stark att det hela tiden kämpade sig tillbaka till svenska folkets dryckesvanor.
Idag är Sverige ett riktigt kaffeland och svenskarna dricker kaffe i många olika former även om en slät, svart kopp kaffe är vanligast.
Var odlas mest kaffebönor idag?
Idag odlas väldigt mycket kaffebönor i Sydamerika och då främst i Colombia och Brasilien. Det odlas totalt i cirka 80 länder i världen och tillsammans står de för cirka sju miljoner ton kaffebönor. Kaffeplantagerna ser lite olika ut från land till land och vanligaste sorterna av kaffebönor är Arabica och Robusta. Klimatet och naturen styr mycket hur odlingarna lagts upp och hur stora skördar man kan få.
Bäst utdelning får man i länder där temperaturen är ganska lika året runt. Optimala förhållanden finns i länder där temperaturen ligger mellan 17-27 grader året om och där det finns högland. Bäst växer kaffebusken på en höjd mellan 500-2000 meter över havet.