Kaffe med mjölk
Det finns uppgifter om att vi använt mjölk i kaffet sedan 1600-talet. Mjölkens roll har växlat genom tiderna och så också dess plats i kaffedrycken. Vi har tittat på djupet i kaffekoppen för att se närmare på mjölktillsatsens vara eller icke vara...
Mjölkens vara eller icke vara i kaffet.
Det var den holländske upptäcktsresanden Johan Nieuhof som påstås ha varit först med att testa hälla mjölk i kaffet. Han hade sett hur rika kineser lyxade till sitt te genom att sätta en skvätt mjölk i men det var nog inte komjölk egentligen.
Nieuhofs idé spred sig över Europa genom att man på kaféer i den trendiga staden Wien började servera kaffe med mjölk. De använde mjölken för att göra bittra kaffesorter lite mer söta i smaken, ibland tillsammans med socker.
Kända kaffedrycker med mjölk
Under årens lopp har det vuxit fram mer eller mindre kända kaffedrycker där mjölk är en av ingredienserna. Några av de mest kända är Kaffe Latte, Cappuccino och Café au lait som ju betyder just kaffe med mjölk på franska.
Sättet på vilket man blandar kaffet med mjölken skiljer sig åt mellan dessa kaffedrycker. En kaffe latte har en bas på espresso (1/6-del) som sedan toppas med ångad mjölk (5/6). En cappuccino är snarlik men består av espresso, ångad mjölk och mjölkskum om vardera 1/3-del. Särskilt vacker blir denna dryck i ett högt glas för kaffe.
Vad är skillnaden på en café au lait och en kaffe latte? En skillnad är att man i café au lait använder bryggkaffe istället för espresso, vilket gör den något mildare i kaffesmaken. Man blandar 1/4 bryggkaffe med 3/4 ångad mjölk.
Växtbaserade mjölkalternativ i kaffet
Det finns flera anledningar till att mjölkkonsumtionen har gått ner och att växtbaserade mjölkalternativ är på stark frammarsch. En är att fler länder har fått upp intresset av att dricka de här kaffedryckerna och i många länder har befolkningen inte förmågan att bryta ner mjölksocker (laktos). Det finns visserligen laktosfri mjölk men alternativen baserade på växter, växer bokstavligen.
Några av de vanligaste mjölkalternativen är:
- Havredryck
- Sojadryck
- Mandeldryck
- Risdryck
- Kokosdryck
- Ärtdryck
Kan man skumma växtbaserad mjölk?
Svaret på den frågan är: det beror på sorten. Havredryck går finfint att skumma och speciellt den lite fetare varianten som ibland kallas för barista havredryck. Skummet blir tjockt, fylligt och håller sig så ganska länge.
Sojadrycker går också bra att skumma och används därför flitigt på olika kaffekedjor som ett bra alternativ till komjölk. Men sojadrycken har en viss nötig karaktär och en del gillar inte det och då är havredryck mer neutralt.
Mandeldryck och kokosdryck går inte bra att skumma så välj bort det ifall du vill göra kaffedrycker med tjock och gott skum. Ett av de senare tillskotten på butikshyllorna är ärtdryck och den går faktiskt också bra att skumma.
Det händer när man häller mjölk i kaffet
Det finns flera saker som händer när man häller mjölk eller växtbaserad dryck i kaffet. En uppenbar sak är att smaken förändras och det är kanske det primära man vill åt. Mjölkdrycken tar ner bitterheten och ger en lenare smakupplevelse, vilket både barn och vuxna tycker om. Framförallt är det ämnena som kallas för tanniner som inte får samma genomslag och känsla av strävhet i gommen.
En kopp svart kaffe innehåller nästan inga kalorier alls men så fort man tillsätter lite mjölk blir det mer energiinnehåll i kaffedrycken. Det är skillnad på mängden kalorier i lättmjölk, mellanmjölk och standardmjölk och det gäller även de olika mjölkalternativen baserade på växter. För att göra en riktig krämig och god cappuccino vill man gärna ha en dryck med lite högre fetthalt och det medför lite extra kalorier.
Aromerna från kaffet tappar lite av sin karaktär när man blandar med mjölk. Men det är sällan man är ute efter doften på kaffe när man väljer en mjölkblandad kaffedryck. Då är det svartkaffe som är det enda alternativet för att få känna stark kaffedoft leta sig upp i näsan.
Kanske det mest uppenbara kring vad som händer när man häller mjölk i kaffet är dryckens färg. Valio gjorde en undersökning 2022 om hur svenskarna vet att de sätter rätt mängd mjölk i sitt kaffe. Det visade sig vara på färgen!
När kaffe med mjölk får färgkoden 8B5C29 är det rätt mängd enligt svenska kaffedrickare.
Väldigt få beter sig vetenskapligt på det sättet att man tar fram ett mått för att mäta exakt rätt mängd mjölk till kaffet. Lättast är det att se i ett kaffe latteglas. Man häller i mjölken och rör om för att se att det blir den färg man vill ha för att få rätt smak på sitt kaffe med mjölk. Vidare i undersökningen kom de fram till att den bruna färgnyansen 8B5C29 är den som de allra flesta gillar bäst. Preferenserna skiljer sig åt i landet där stockholmare vill ha mer än norrlänningar.
Vanliga och ovanliga frågor om kaffe med mjölk
Hur många kalorier är det i kaffe med mjölk?
Om vi utgår från att den vanligaste mängden mjölk som tillsätts i en kopp kaffe är tre matskedar (45 ml) innehåller det 25 kcal. Det är ifall man använder standardmjölk som har energiinnehåll på 60 kcal/dl.
Vad är kaffemjölk?
Det är en speciell typ av mjölk framtagen att användas specifikt till kaffe och kaffedrycker. Dels är det de där små tetraförpackningarna som innehåller 2 cl men det är också namnet man använder på baristamjölk. Då brukar det vara en något fetare variant som är lätt att skumma.